Kategorier
Mäklare

Vad är ett rimligt arvode för en mäklare i Vasastan?

När du ska anlita en mäklare i Vasastan – och du inte har anlitat en mäklare förut – kan det vara väldigt svårt att veta vilka priser som är rimliga och inte.

En fastighetsmäklare kan ta ut många olika belopp, beroende på fastighetsmäklaren och bostaden som de säljer. Det finns ett ganska brett utbud. Men vanligt är att de tar ut mellan 20 000 och 60 000 svenska kronor – om de tar ett fast pris för sin tjänst.

Många mäklare tar dock ut en provision för sin tjänst och ber vanligtvis om en procentandel av bostadsförsäljningspriset. Ett exempel på en provisionsavgift är 3–4 % av bostadsförsäljningspriset. Ett fast pris kan en mäklare i Vasastan kanske begära när det är osäkert vad slutpriset kommer att bli. Det kan vara när det finns en begränsad efterfrågan på bostaden och mäklaren vill säkra sin inkomst.

Provisionsbaserad ersättning för en mäklare i Vasastan motiverar till högre priser

En provisionsbaserad lön är fördelaktig för mäklaren – och dig – eftersom de kommer att få incitament att sälja en fastighet till bästa möjliga pris. Många mäklare utgår från ett grundbelopp som är fast och en annan del som är provisionsbaserad. Vanligtvis kommer säljaren och mäklaren överens om ett riktpris och om fastigheten säljs för mer än det priset blir provisionen för mäklaren högre.

I exempelvis en stor stad kan den fasta ersättningen vara 50 000 kr och 8 % i provision om priset på lägenheten överstiger riktpriset. Om lägenheten såldes för 3,2 miljoner kronor i stället för det överenskomna riktpriset på 3 miljoner kronor, skulle en mäklare i Vasastan få 66 000 i provision. Hör av dig till en mäklare med koll via denna hemsida: www.mäklarevasastan.nu