Kategorier
Måleri

Har du svårt att hitta målare i Stockholm?

Det kan vara svårt att hitta hantverkare i Stockholm och målare är inget undantag. Men om du kontaktar ett seriöst måleriföretag kommer du att få bra hjälp.

Alla kan måla en vägg, snickerier eller möbler men resultatet kan variera. Ett slarvigt utfört arbete håller inte lika länge och ser inte lika bra ut. Vill man få ett bra resultat är det därför klokt att anlita en utbildad målare. En erfaren målare kan dessutom lämna goda råd om färgval och färgsättning.

Även om yrkesbeteckningen är målare så innebär arbetet mycket mer än att bara måla. I utbildningen ingår det att man lär sig vikten av ett gediget förarbete men också att tapetsera. När du anlitar en målerifirma kan du alltså få all hjälp som behövs för att skapa en harmonisk miljö genom valet av tapet och färg. 

Utbildningen till målare är både teoretisk och praktisk

Det vanligaste sättet att utbilda sig till målare är att gå på Bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet med inriktning på måleri. I utbildningen ingår lärlingsperioder där det går att välja vilken inriktning man vill ha. Målaryrket omfattar allt från att måla stora industrilokaler, trappuppgångar eller fasader till att vara behjälplig med att färgsätta ett hem.

För den som är intresserad av heminredning och färgsättning kan målaryrket ge många spännande uppdrag. När man anlitar en målerifirma har de möjlighet att välja ut den hantverkare som bäst fyller de behov man har. Det är alltid kunden som bestämmer vad som ska målas men det är hantverkaren som har erfarenhet av hur det ska utföras på bästa sätt.

Gamla tiders målare hade ett utsatt och farligt yrke

De färger som används idag är i huvudsak vattenbaserade. En vattenbaserad färg är bättre för vår miljö men framförallt mycket bättre för den som utför arbetet. Färgen kallas vattenbaserad vilket egentligen är missvisande eftersom det egentligen betyder att den är löslig i vatten. Man behöver därför inte använda starka lösningmedel som lacknafta.

Yrkesmålare som förr arbetade med och på det sättet andades in lacknafta eller terpentin kunde drabbas av yrsel och berusningssymptom vilket i värsta fall också kunde resultera i minnesförlust. Det var inte förrän på 1980-talet som man började använda andningsskydd när man var tvungen att arbeta med starka lösningsmedel. Samma problem kunde exempelvis också drabba golvläggare som använde lim.

Som hyresgäst lönar det sig att anlita en utbildad målare 


Bor man i en hyresfastighet är det extra viktigt att anlita en yrkeskunnig målare om man bestämmer sig för att måla om eller tapetsera i sitt hem. Skulle resultatet inte vara professionellt utfört kan man bli ersättningsskyldig när hyresvärden gör en inspektion av lägenheten.

När du anlitar målare i Stockholm kan du känna dig trygg med att resultatet blir bra och att hyresvärden kommer att godkänna arbetet. Det viktiga, men tålamodskrävande underarbetet som innebär att ta bort gammal färg eller gamla tapeter, att spackla och slipa, blir rätt utfört. Ett välgjort förarbete är förutsättningen för ett bra slutresultat som dessutom kommer att hålla sig snyggt i många år.